Wykonanie
Zakręcone
ślimaki w wersji
jabłkowo-waniliowej

Przy okazji okresowej inwentaryzacji spiżarni, odkryłam kilka słoików prażonych
jabłek z
wanilią, jakie ostały mi się z minionych lat. Nowy sezon pędzi ku nam suwem ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze
jabłka trzeba jakoś spożytkować.Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie
jabłka te królują u mnie jako nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku.Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek:500g
mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do
ciast drożdżowych150g
cukru1 duży
cukier wanilinowy (32g)125g
margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej1
jajo - całe1
żółtko - 1
białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniemszczypta
soli120ml
mleka - ciepłego50g świeżych
drożdżysłoik 500ml
jabłek prażonych z
wanilią -
przetwór własny

Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym
mleku z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru.Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do wykipienia ;)

Do miski przesiać
mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć, dodać
sól, jajo+żółtko, rozpuszczoną i schłodzoną
margarynę oraz rozczyn
drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.

Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.Posmarować farszem
jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez
jabłek przy jednym z krótszych
boków.

Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego
boku z farszem a kończąc na
boku bez
jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego
boku.Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby
jabłka nie wypływały podczas pieczenia.Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze.Farsz
jabłkowy ma to do siebie że jest mało zwarty i może wypływać - nie przejmować się, tylko zebrać resztki łyżeczką i rozłożyć z powrotem na drożdżówki .Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia.Przed wlożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry .Piec w temp. 180C ok 20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany.Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Jeść ze smakiem! :)


Mój drugi Przepis Dnia na Smakerze - tym razem z 08 . 06.2014 . Jestem zachwycona! :)