Wykonanie
Tym razem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty
budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką
kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem.
Ciasto drożdżowe:ok. 1/2 kg
mąki pszennej4 czubate łyżki
cukru
1 łyżeczka
cukru wanilinowegoszczypta
soli2 dag świeżych
drożdży1 szklanka
mleka1/4 kostki
margaryny1
jajkoKruszonka:1/4 kostki
margarynypo 4 duże czubate łyżki
mąki i
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego1
żółtkoPonadto:1/2 litra
mlekaduży (na 3/4 L
mleka)
budyń o dowolnym smaku3 łyżki
cukruMąkę wymieszać w misce lub garnku z trzema łyżkami
cukru,
cukrem wanilinowym i
solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka w
mące wkruszyć
drożdże, posypać je łyżką
cukru i zalać połową
mleka.
Drożdże z
mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby
drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę
mleka,
jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną
margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyraźnie zwiększy objętość wyłożyć na blat lekko oprószony
mąką i jeszcze lekko zagnieść. Uformować prostokąt (ok.32x25) i wyłożyć do foremki. Ja użyłam dużej blachy z pieca, którą wyłożyłam matą silikonową. Jeżeli nie używamy maty formę trzeba wysmarować tłuszczem. W tym czasie można już włączyć piekarnik na 180 stopni.Ugotować
budyń, używając 1/2 litra
mleka i gorący wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym
budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce.