Wykonanie
Dziwadło cukiernicze - im
majonez gorszego gatunku, tym lepsza babka!

Babka nie jest może zbyt piękna, ale NADZWYCZAJNIE puszysta i do ukręcenia TYLKO w 15 minut !
Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem.Zwykle używam tu
majonezu typu "krzak" - czyli najtańszego, wyjątkowo nędznej jakości, w
sumie najgorszego, jaki tylko dostanę w pobliskim supermarkecie :) Zakupiony słoiczek
majonezu "od zadań specjalnych" wykorzystuję
potem na kilka najbliższych babek - w międzyczasie ozdabia on lodówkę :)Naprawdę nie ma co tu inwestować w jakieś Hellmansy,
Winiary czy inne, prestiżowe
marki. Im gorszy
majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam!

Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):4
jaja - duże !250g
cukru100g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 czubate łyżki
majonezu1 aromat - najlepiej
śmietankowyszczypta
solimasło i
bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formyW dużej misce zmiksować
jaja ze szczyptą
soli na puszystą masę, dodając stopniowo
cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-
mogel, od tego zależy sukces babki . Dodać obie
mąki i
proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć
majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .Keksówkę wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę z ł ota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej
polewy czekoladowej w woreczku - byle szybciej! :)

