ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczna babka majonezowa

Błyskawiczna babka majonezowa

nazwa

Wykonanie

Dziwadło cukiernicze - im majonez gorszego gatunku, tym lepsza babka!
Babka nie jest może zbyt piękna, ale NADZWYCZAJNIE puszysta i do ukręcenia TYLKO w 15 minut !
Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem.
Zwykle używam tu majonezu typu "krzak" - czyli najtańszego, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszego, jaki tylko dostanę w pobliskim supermarkecie :) Zakupiony słoiczek majonezu "od zadań specjalnych" wykorzystuję potem na kilka najbliższych babek - w międzyczasie ozdabia on lodówkę :)
Naprawdę nie ma co tu inwestować w jakieś Hellmansy, Winiary czy inne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam!
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
4 jaja - duże !
250g cukru
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki majonezu
1 aromat - najlepiej śmietankowy
szczypta soli
masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.
Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min.
Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę z ł ota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej polewy czekoladowej w woreczku - byle szybciej! :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/byskawiczna-babka-majonezowa.html