ßßß Cookit - przepis na Ciastka Pieguski z żurawiną

Ciastka Pieguski z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Domowa wersja "sklepowych" Piegusków z bakaliami.
Przepis którym poratowała mnie kumpela z pracy - tak Magda, o Tobie mówię - gdy w planach miałam gości i mało czasu na wypieki. Pyszne ciastka, naprawdę łatwe do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jak dla mnie o niebo lepsze niż te oryginalne Pieguski ze sklepowej półki.
Składniki:
1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; i stotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego!
1 szkl. cukru
1 mały cukier wanilinowy (16g)
1 jajko (całe)
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa
1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta
1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna
dowolne bakalie - u mnie ½ szkl. rodzynek i 2/3 szkl. żurawiny
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.
Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania).
Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady).
Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu.
Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalowa kratkę i na niej je studzić.
Przechowywać w metalowej, szczelnie zamykanej puszce. Ciastka są najlepsze następnego dnia (a dla cierpliwych po kilku dniach), gdy zdążą już trochę skruszeć.
Goście byli wniebowzięci!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/ciastka-pieguski-z-zurawina.html