ßßß
Składniki:5 jajek1 szkl. cukru pudru200 g masła1 szkl. mąki pszennej1 szkl. mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka pasty z wanilii (można użyć aromatu waniliowego lub dowolnego innego)1 łyżka octu winnego1 łyżka wódki
Sposób przygotowania:Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodaj obie mąki, proszek do pieczenia, wanilię, ocet i wódkę. Mieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę ubitą z białek ze szczyptą soli i delikatnie połącz. Przelej do foremki na gotowaną babkę - taką z pokrywką. Wstaw przykrytą foremkę do garnka i wlej do niego gorącą wodę z krany do 3/4 wysokości foremki. Gotuj przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyjmij z wody, wyjmij z formy i zostaw do odparowania. Jeszcze ciepłą polukruj lub udekoruj czekoladą.