Wykonanie
Ten przepis naprawdę nas wciągnął - wszystkie uczestniczki "Jadalnych prezentów". Puściłyśmy
wodze fantazji kulinarnej i nagle się okazało, że powstały trzy całkowicie odmienne zestawy
trufli. Jedne były pełne świeżego
imbiru, inne mocno
kakaowe, a nasze -
czekoladowo-
pomarańczowe. A zaczęłyśmy od tego samego zestawu składników. Eksperymentujcie :)
Trufle daktylowe zagoszczą w tym roku na naszym
stole świątecznym :)Podaję naszą wersję :)

Składniki:1 kg wydrylowanych
daktylikilka łyżek
likieru pomarańczowegokilka łyżek
soku pomarańczowego2 łyżki
kakao1 łyżeczka
kardamonuszczypta
chilliskórka otarta z
pomarańczykakao do obtaczania

Sposób przygotowania:
Daktyle włóż do malaksera i zmiksuj na gładką, zwartą masę. Dodaj
likier i
sok pomarańczowy oraz
przyprawy. Dokładnie połącz - zagnieć jak ciasto. Smakuj i doprawiaj tak długo, aż efekt Cię zadowoli (możesz dodać
imbir,
cynamon, mielone
goździki... itp. itd...)Gotową masę przełóż na minimum godzinę do lodówki, a następnie formuj
trufelki. Obtocz je w cukrze pudrze lub ciemnym
kakao. Możesz wykorzystać też mielone/siekane
migdały,
wiórki kokosowe...

Poniżej zdjęcie "warsztatowych sąsiadek" - piękne, prawda?