Wykonanie
Kasza manna to dla większości z nas
produkt śniadaniowy.Już raz wykorzystałam ją do ciasta (tutaj). Tym razem torcik bez pieczenia. Torcik, który może
mieć wiele wariantów - w zależności od
owoców, którymi dysponujemy. Ja proponuję z
brzoskwiniami (inspiracja), ale możecie użyć
maliny,
truskawki,
porzeczki... Co lubicie i co macie pod ręką.

Składniki:200 g
margaryny1 litr
mleka200 g
cukru pudru3
żółtka1 szkl.
kaszy manny1 puszka
brzoskwiń w syropieopakowanie
żelatyny instant2 łyżki
kakaoSposób przygotowania:Zagotuj
mleko. Wsypuj powoli
kaszę mannę, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Gotuj około 3-4 minut. Wystudź.Utrzyj
margarynę z
cukrem. Dodawaj pojedynczo
żółtka. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce przestudzonej
kaszy manny. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na dwie części - do jednej dodaj
kakao i dokładnie wymieszaj.Tortownicę natłuść. Wyłóż ciemną masę, następnie jasną. Delikatnie, by się nie wymieszały. Schłódź.
Brzoskwinie bez
syropu zmiksuj na gładką masę i dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody żelatynę instant. Wylej mus
brzoskwiniowy na
kaszę mannę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia.