Wykonanie
Jesteśmy
jagódki,
czarne jagódki,Mieszkamy w lasach zielonych, zielonych,Oczka mamy czarne, buźki
granatowe,A sukienki są zielone i seledynowe.Znacie tę piosenkę?
Jagody nie pozwalają mi w tym roku o sobie zapomnieć. Gdy zbliżam się do zamrażarki, słyszę jak śpiewają. Może zbyt mało ich zjadłam w sezonie? :) Polecam Wam lekką wersję sernika na zimno (swobodnie można go modyfikować zmieniając tylko
owoce - może
maliny, może
truskawki, a może... ). Jest bez dodatku tłuszczu (poza
spodem) i
jajek, więc warto zaserwować go osobom będącym na wiecznej diecie :) Inspirację zaczerpnęłam stąd .

Składniki:150 g
ciastek typu petitki80 g
masła1000 g
sera tłustego zmielonegosok z 1/2
limonki3/4 szkl.
śmietany kremówki300 g
cukru2 czubate łyżki
żelatyny1/4 szkl.
wody250 g
jagód150 g
cukruSposób przygotowania :
Ciastka pokrusz w blenderze lub w woreczku "zbij" wałkiem do ciasta na pył. Dodaj roztopione
masło i wymieszaj. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsyp
ciastka i dobrze ubij.Wstaw do lodówki.
Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu z wykorzystaniem podanej w przepisie
wody.
Ser zmiksuj z
cukrem,
sokiem z limonki,
śmietaną. Dodaj
żelatynę. Miksuj cały czas, by nie powstały grudki.Masę podziel na dwie części. Jedną pozostaw białą i wyłóż na wcześniej przygotowany spód z
ciastek. Do drugiej dołóż
jagody oraz 150 g
cukru i zmiksuj. Wyłóż na jasną warstwę. Wstaw do lodówki do schłodzenia - najlepiej pozostaw na noc.

