Wykonanie
Przychodzi dzień, kiedy nie szukam pomysłu na "coś" słodkiego. Pomysł sam puka do mojej kuchni. Pachnie, gdy tylko się pojawi. Pachnie tak, jak ponad 20 lat temu, jak moje dzieciństwo. Ma ten sam niemalże nieśmiertelny smak. I tak, jak wówczas moja mama, tak dziś ja robię go ze swoją córką, która ma olbrzymią frajdę ze... skubania :)

Składniki:500 g
mąki pszennej5 łyżek
cukru5
żółtek250 g
margaryny roślinnej do pieczenia2 łyżki
smalcu2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao5
białek1/2 szkl.
cukruowoce: 500 g wydrylowanych
wiśni (
agrest, pokrojone
jabłka,
jagody,
truskawki...)Sposób przygotowania:Z
mąki,
cukru,
żółtek,
margaryny,
smalcu i proszku zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części. Dwie pozostaw białe, a w trzecią wmieszaj/wgnieć
kakao.
Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawaj po jednej łyżce
cukier, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę "poskub" ciasto jasne, następnie ciemne. Wyłóż
owoce i przykryj pianą z
białek. Poskub ostatnią już część białego ciasta.Piecz 50-60 minut w 180 st.



