Wykonanie
Ostatnio z Mężem stwierdziliśmy, że "jakby się
kurczaka nie przyprawiło to i tak będzie to
kurczak" - to delikatne
mięso ma charakterystyczny smak. Mimo to, nie poddaję się i co jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym.

Składniki (2 porcje):2 ćwiartki z
kurczakamieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę)
chiliimbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony)szczypta mielonej
przyprawy Kaffir lime lub
trawy cytrynowejszczypta suszonej
miętycurry lub
kurkumasól,
pieprzłyżeczka
sosu sojowego Tao TaoPrzygotowanie:Umyte udka solimy (delikatnie),
pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej
przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję
mieso całą noc).Tak przygotowane
mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało
mięso popłukuję odrobiną
wody - do tego dolewam małą łyżeczkę
sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze 15 min, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a
potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;).Jeśli nie masz w domu
trawy cytrynowej ani
przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka
skrop cytryną lub posyp
pieprzem cytrynowym -
mięso uzyska podobny posmak.Danie doskonale komponuje się z
ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się tak:

Smacznego