ßßß Cookit - przepis na Kurczak "po chińsku"

Kurczak "po chińsku"

nazwa

Wykonanie

Ostatnio z Mężem stwierdziliśmy, że "jakby się kurczaka nie przyprawiło to i tak będzie to kurczak" - to delikatne mięso ma charakterystyczny smak. Mimo to, nie poddaję się i co jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym.
Składniki (2 porcje):
2 ćwiartki z kurczaka
mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę)
chili
imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony)
szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej
szczypta suszonej mięty
curry lub kurkuma
sól, pieprz
łyżeczka sosu sojowego Tao Tao
Przygotowanie:
Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc).
Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze 15 min, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;).
Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak.
Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się tak:
Smacznego
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/05/kurczak-po-chinsku.html