ßßß
Gdy w upalne dni słyszę od domowników, że coś orzeźwiającego by się wypiło, to w myślach mam od razu miętę.Świeża mięta nie zawsze jest w zasięgu, ale mięta jako herbata ziołowa ekspresowa jest zawsze dostępna w mojej kuchni.Na bazie jej naparu można przygotować mega orzeźwiające napoje i koktajle, które zaspokoją pragnienie każdej osoby goszczącej w moim domu.Moja propozycja nie dość, że da orzeźwienie to jeszcze ucieszy oko.Zestawienie naparu z mięty, imbiru i jabłek zamrożone i podane w koktajlu z kiwi i truskawek, stopniowo uwalnia swój cudowny aromat i orzeźwia za każdym łykiem coraz bardziej.
Składniki:(dla 3 osób)6 torebek mięty5 cm korzenia świeżego imbiru2 duże jabłka1 litr wody4 dojrzałe kiwi1/2 kg dojrzałych truskawekcukier trzcinowy lub miód1 cytrynaPrzygotowanie:Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki.Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki.Wodę zagotować, dodać imbir i jabłka, gotować około 20 minut.Po ugotowaniu wyjąć jabłka i włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.Po tym czasie wyjąć torebki i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić.Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu, włożyć do blendera, rozdrobnić i napełnić do połowy szklanki, w których będziemy podawać koktajl.Truskawki umyć, odciąć szypułki, włożyć do blendera dodając pozostały płyn i ze 2 łyżki soku z cytryny, rozdrobnić.Do szklanek z kiwi włożyć po 3 kostki lodu i delikatnie uzupełnić rozdrobnionymi truskawkami.