Składniki:biszkopt:6 jajek1 1/2 szklanki cukru1 1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia6 łyżek oliwy2 łyżki octuspirytusowegomasa jabłkowa:1 kg jabłekokoło 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)2 łyżki soku z cytryny2 galaretki cytrynoweWykonanie:biszkopt:Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.Dodać olej i ocet, chwilę miksować.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.masa jabłkowa:Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.