ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto tortowe

Czekoladowe ciasto tortowe

nazwa

Wykonanie

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
krem:
3 jajka
1/3 szklanki mleka
3 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao
200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny)
1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)
Wykonanie:
ciasto:
W jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.
Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.
krem:
Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować blat przekrojonego ciasta, przykryć drugim i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/czekoladowe-ciasto-tortowe.html