Wykonanie
6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 - 3 łyżki
kakaokrem:3
jajka1/3 szklanki
mleka3 łyżki
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
kakao200 g
masła (może być 1/2
masła i 1/2
margaryny)1 1/2 (150 g)
czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2
mlecznej)Wykonanie:ciasto:W jajkach oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać dosypując stopniowo
cukier i po jednym
żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się
cukru. Pod koniec dodać przesianą
mąkę z proszkiem i
kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą, wlać ciasto.Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.krem:
Jajka roztrzepać z
mlekiem,
mąką,
cukrem i
sokiem z cytryny.Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej
wody (ma być gęsta papka).
Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą
wodą.
Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej
czekolady i
kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować blat przekrojonego ciasta, przykryć drugim i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.