Wykonanie
Według dietetyków i żywieniowców
chleb stanowi unikalny produkt spożywczy zawierający w pożądanych ilościach wszystkie składniki odżywcze: energetyczne, budulcowe i regulujące. Dominującym składnikiem jest
skrobia, która w przeciwieństwie do
cukrów prostych, nie stanowi ryzyka dla zdrowia człowieka. Wśród licznych składników występują substancje, które nie są trawione i przyswajalne, stanowiące błonnik pokarmowy. Tak urozmaicony skład
chleba i produktów zbożowych jest podstawą piramidy żywności. Produkty zbożowe są najważniejszym jej składnikiem.Wypiek domowego
chleba wymaga umiejętności i wyczucia, dlatego jeśli jest on udany z dumą go spożywamy. W celu wzbogacenia smaku
chleba możemy dodać
otręby, ziarna dyni,
słonecznika,
siemienia lnianego, a nawet
zioła i
suszone warzywa.Jak zauważyliście w większości przepisów na
chleb z dodatkiem
drożdży ciasto do wyrośnięcia odstawia się w ciepłe miejsce, lecz w przypadku tego
chleba jest inaczej. Wyrobione ciasto odstawia się w chłodne miejsce i ze zdziwieniem wyrasta, natomiast
chleb jest puszysty w środku, a skórka chrupiąca.Porcja na 2 wąskie formy (keksówki)Składniki:kg
mąki pszennej typu 500,1 łyżeczka
cukru,1 szklanka
otrąb pszennych,1 łyżka
soli,5 dag
drożdży,1/3 szklanki letniej
wody do rozczynu,
przyprawy:
kminek mielony (1 łyżka),
tymianek (1 łyżka),1,5 szklanki letniej
wody,4 łyżki
oleju,dodatkowo:
ziarna słonecznika, dyni,
siemię lniane,
makPrzygotowanie :Przygotowanie rozczynu:Do garnuszka wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i zalać 1/3 szklanki letniej
wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
drożdży . Odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.Do dużego garnka należy przesiać
mąkę, dodać
sól i wlać rozczyn. Wymieszać z odrobiną
mąki za pomocą łyżki. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął fermentować (pracować). Po tym czasie dodać
otręby,
kminek,
tymianek,
siemię lniane,
słonecznik,
pestki dyni oraz wlać letnią
wodę. Dokładnie wyrobić ciasto na
chleb pod koniec dodając
olej. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Po tym czasie dwie wąskie formy wysmarować
olejem. Ciasto równo podzielić na 2 formy, na łyżkę wylać
olej i wyrównać wierzch ciasta, posypać
makiem lub
czarnuszką. Odstawić do wyrośnięcia.Piec 1-1 , 5 godziny w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć do 150 stopni .
