Wykonanie
Pierogi z
kaszą jaglaną to idealna alternatywa dla ruskich pierogów. Farsz stanowi
kasza jaglana oraz pół
tłusty biały ser, które nadają niepowtarzalny smak. Warto pamiętać, aby
kaszę przed ugotowaniem przelać wrzątkiem co najmniej dwa
razy. Spowoduje to pozbycie się gorzkiego smaku.Porcja na ok. 50 pierogówSkładniki:Ciasto:pół kg
mąki pszennej poznańskiej,ok. szklanka ciepłej
wody (250 ml),2 łyżki stopionego
masła lub
oleju,1
jajko w temp. pokojowejFarsz:35 dag
kaszy jaglanej,15 dag
sera białego pół tłustego,2 łyżki stopionego
masła,
sól do smakuPrzygotowanie:
Kaszę przepłukać wrzątkiem dwukrotnie. Następnie zalać gorącą
wodą i gotować ok. 20 min, dodać łyżkę
oleju i pół łyżeczki
soli. Mieszać od czasu do czasu.
Kasza powinna
mieć gęstą konsystencję. Po ugotowaniu ostudzić. Do zimnej
kaszy dodać pokruszony
ser i roztopione
masło. Wyrobić na jednolitą masę. Dosolić do smaku.Do przesianej
mąki wbić
jajko, wlewać po woli ciepłą
wodę z roztopionym
masłem lub
olejem. Zagnieść na elastyczne ciasto. Rozwałkować. Wykroić szklanką, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju do miękkości, mieszając drewnianą łyżką. Zahartować w zimnej wodzie. Podawać z roztopionym
masłem. Najlepiej smakują popijane zbożową
kawą na
mleku.
