ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym

Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania gotowego sosu z torebki. Okazuje się jednak, że dobry sos do spaghetti można przygotować w kilka minut ze świeżych pomidorów, ziół i czosnku.
4-6 porcji
Składniki:
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryczka chili ( świeża lub suszona),
pęczek świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej,
sól, pieprz
400 g makaronu spaghetti,
oliwa,
400 g puszka pomidorów w puszce lub 3 świeże,
100 g parmezanu lub sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron gotować w dużym garnku według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie paski lub rozgnieść w prasce. Chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać 7 łyżek oliwy, dodać pokrojony czosnek, chili i świeżą lub suszoną bazylię. Gdy czosnek przyrumieni się dodać pomidory. Sos mieszać ok. minuty, dodać pieprz i sól. Wyłączyć.
Gotowy makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.
Na talerzu gotowy makaron posypać startym serem żółtym lub parmezanem.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/05/tradycyjne-spaghetti-z-sosem-pomidorowym.html