Wykonanie
Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania gotowego sosu z
torebki. Okazuje się jednak, że dobry
sos do spaghetti można przygotować w kilka minut ze świeżych
pomidorów,
ziół i
czosnku.4-6 porcjiSkładniki:2 ząbki
czosnku,1 czerwona
papryczka chili ( świeża lub suszona),pęczek świeżej
bazylii lub łyżeczka suszonej,
sól,
pieprz400 g
makaronu spaghetti,
oliwa,400 g puszka
pomidorów w puszce lub 3 świeże,100 g
parmezanu lub
sera żółtegoPrzygotowanie:
Makaron gotować w dużym garnku według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie paski lub rozgnieść w prasce.
Chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Świeże
pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.Na patelni rozgrzać 7 łyżek
oliwy, dodać pokrojony
czosnek,
chili i świeżą lub suszoną
bazylię. Gdy
czosnek przyrumieni się dodać
pomidory. Sos mieszać ok. minuty, dodać
pieprz i
sól. Wyłączyć.Gotowy
makaron odcedzić. Przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać.Na talerzu gotowy
makaron posypać
startym serem żółtym lub
parmezanem.