Wykonanie
Na Wielkanocnym
stole nie może zabraknąć babki piaskowej. Jest, to moje ulubione ciasto wielkanocne nie pomijając mazurków. Babka cytrynowa jest bardzo smaczna, a jej wykonanie szybkie i proste . Dodatek
bakalii w tym przypadku
rodzynek urozmaici, to ciasto, natomiast
cytryna sprawi, że nasza baba będzie pięknie pachniała. Z tego przepisu dodatkowo można upiec kilka małych babeczek do koszyka wielkanocnego.Składniki:20 dag
masła,4 duże
jaja(rozdzielone),20 dag
cukru pudru,sok z 1/2
cytryny,3-4 łyżki kwaśnej
śmietany,łyżka
rodzynek,15 dag
mąki pszennej,10 dag
mąki ziemniaczanej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,opakowanie
cukru wanilinowego,
margaryna do wysmarowania formy,
bułka tarta do formyPrzygotowanie:
Masło utrzeć, dodawać
żółtka, przesiany
cukier puder,
cukier wanilinowy, skórkę otartą z połowy
cytryny i sok z całej
cytryny oraz
śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać przesianą
mąkę pszenną zmieszaną z
mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli do ciasta i starannie wymieszać. Formę na babkę wysmarować
margaryną i posypać
bułką tartą. Wylać część ciasta, posypać
rodzynkami, wylać kolejną porcję ciasta. Forma powinna być wypełniona do połowy. Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni. Babkę piec godzinę w temp. 200-170 stop. Małe babeczki piec w tej samej temp, lecz w krótszym czasie(20-25 min).