ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa z rodzynkami

Babka cytrynowa z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki piaskowej. Jest, to moje ulubione ciasto wielkanocne nie pomijając mazurków. Babka cytrynowa jest bardzo smaczna, a jej wykonanie szybkie i proste . Dodatek bakalii w tym przypadku rodzynek urozmaici, to ciasto, natomiast cytryna sprawi, że nasza baba będzie pięknie pachniała. Z tego przepisu dodatkowo można upiec kilka małych babeczek do koszyka wielkanocnego.
Składniki:
20 dag masła,
4 duże jaja(rozdzielone),
20 dag cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny,
3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżka rodzynek,
15 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru wanilinowego,
margaryna do wysmarowania formy,
bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Masło utrzeć, dodawać żółtka, przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę otartą z połowy cytryny i sok z całej cytryny oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli do ciasta i starannie wymieszać. Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylać część ciasta, posypać rodzynkami, wylać kolejną porcję ciasta. Forma powinna być wypełniona do połowy. Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni. Babkę piec godzinę w temp. 200-170 stop. Małe babeczki piec w tej samej temp, lecz w krótszym czasie(20-25 min).
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowa-z-rodzynkami.html