Wykonanie
Orzeszki są, to
ciasteczka, które razem z pierniczkami są tradycyjnymi wypiekami osładzającymi święta Bożego Narodzenia. Te wypieki swoją nazwę wzięły od
orzecha, którego kształt przypominają te
ciastka. Również masa robiona jest z dodatkiem
orzechów włoskich. Zmielone
orzechy stosuje się też do obtaczania zanurzonych orzeszków w
polewie czekoladowej.Składniki:1/2 kostki
margaryny,1/2 kostki
smalcu,60 dag
mąki pszennej,2 łyżki
cukru kryształu,2 łyżki gęstej
śmietany,2
żółtka,pół łyżeczki
sody oczyszczonej,2 łyżki
octuPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
margarynę,
smalec,
żółtka i pozostałe składniki. Kroić nożem do rozdrobnienia składników, a następnie wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto przekroić na 4 części. 1 część zostawić na wierzchu pozostałe włożyć do lodówki. Przygotować foremki na
ciastka i wypełniać
ciastem foremki.

Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni, orzeszki należy piec przez 10 min do zarumienienia ciasta.

Masa orzechowa:20 dag
orzechów mielonych,3
jaja,szklanka
cukru,3/4 kostki
masła,1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej i parzonej
Orzechy mielone spażyć gorącym
mlekiem.
Jaja z
cukrem i
kawą ubijać w garnku na parze. Wystudzić. W misce utrzeć
masło, dodać wystudzoną masę z jaj,
cukru i
kawy. Ucierać, dodać mielone
orzechy.Jedną połówkę
ciasteczek orzechowych wypełnić masą i dodać
wiśnię ze słoika.

Połówkę wypełnioną masą i z
wiśnią przykładać drugą połówką. Gotowe orzeszki maczać w gorącej
polewie czekoladowej, w wiórkach
kokosowych i mielonych orzechach.