ßßß Cookit - przepis na Orzeszki w polewie czekoladowej z mielonymi orzechami

Orzeszki w polewie czekoladowej z mielonymi orzechami

nazwa

Wykonanie

Orzeszki są, to ciasteczka, które razem z pierniczkami są tradycyjnymi wypiekami osładzającymi święta Bożego Narodzenia. Te wypieki swoją nazwę wzięły od orzecha, którego kształt przypominają te ciastka. Również masa robiona jest z dodatkiem orzechów włoskich. Zmielone orzechy stosuje się też do obtaczania zanurzonych orzeszków w polewie czekoladowej.
Składniki:
1/2 kostki margaryny,
1/2 kostki smalcu,
60 dag mąki pszennej,
2 łyżki cukru kryształu,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 żółtka,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki octu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, smalec, żółtka i pozostałe składniki. Kroić nożem do rozdrobnienia składników, a następnie wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto przekroić na 4 części. 1 część zostawić na wierzchu pozostałe włożyć do lodówki. Przygotować foremki na ciastka i wypełniać ciastem foremki.
Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni, orzeszki należy piec przez 10 min do zarumienienia ciasta.
Masa orzechowa:
20 dag orzechów mielonych,
3 jaja,
szklanka cukru,
3/4 kostki masła,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i parzonej
Orzechy mielone spażyć gorącym mlekiem. Jaja z cukrem i kawą ubijać w garnku na parze. Wystudzić. W misce utrzeć masło, dodać wystudzoną masę z jaj, cukru i kawy. Ucierać, dodać mielone orzechy.
Jedną połówkę ciasteczek orzechowych wypełnić masą i dodać wiśnię ze słoika.
Połówkę wypełnioną masą i z wiśnią przykładać drugą połówką. Gotowe orzeszki maczać w gorącej polewie czekoladowej, w wiórkach kokosowych i mielonych orzechach.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2013/12/orzeszki-w-polewie-czekoladowej-z.html