Wykonanie
Lipcowa pogoda wyjątkowo Nas rozpieszcza! Słońce i wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty spędzać całego dnia w kuchni na przygotowaniu sycącego obiadu dla całej rodziny. Na upalne dni najlepiej nadaje się chłodnik. Pyszny sycący i przede wszystkim lekki. Dzisiaj przepis trochę inny niż przepis na tradycyjny chłodnik. Wielką zaletą tego przepisu jest fakt, że można go przygotowywać przez cały rok! Taki chłodnik możemy podawać z gorącą bułeczką (zimna też będzie pyszna),
ziemniakami z
koperkiem albo z czym tylko mamy ochotę :)

składniki:1
ogórek świeży3
ogórki gruntowe6
rzodkiewek2
kefiry (750 ml)
jogurt naturalny2 ząbki
czosnkusól i
pieprzkolendrakoperekłosośOgórki i
rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do dużej miski. Zalewamy
kefirem i
jogurtem. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno
kolendrą i
koperkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba można wrzucić chłodnik na 1-2 godziny do lodówki, żeby był dobrze schłodzony. Następnie przelewamy do miseczek i podajemy z
łososiem i posypujemy
koperkiem!








