ßßß
Składniki:175g mąki pszennej2 banany (około 230g)40g masła40g miodu1 jajko1 łyżka soku z cytryny1 łyżka ekstraktu z wanilii2 łyżki domowego cukru z wanilią1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej85g gorzkiej czekolady z orzechami
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić- banany skropić 1 łyżką soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę, nie musi być ona całkiem gładka- czekoladę z orzechami posiekać na drobne kawałki; jeśli korzystacie osobno z czekolady i orzechów, każde z nich posiekać na mniejsze kawałki- do bananów dodać jajko, miód, cukier z wanilią, roztopione masło i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką- do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać- składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać- na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać- do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem- piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka