Wykonanie
Rodzynkowiec to ciasto dla dorosłych, gdyż zawiera w sobie sporą dawkę
alkoholu. Jest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty
biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza
polewa czekoladowa.Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem
kawowy powstały na bazie ubitej
śmietanki i
serka mascarpone.Wierzch rodzynkowca to
polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w
wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam
czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak. Dla tych, którzy nie są wielbicielami
gorzkiej czekolady, przy składnikach w przepisie w nawiasie podałam opcjonalną wersję, czyli użycie pół na pół
czekolady mlecznej z deserową.

Jeśli chodzi o zawartość
alkoholu w rodzynkach, byłam szczerze i mile zaskoczona, gdy po ponad 36 godzinach moczenia w
czystej wódce te małe,
suszone owoce nabrały głębokiego smaku, który wcale nie kojarzył się z
wódką, a raczej z jakimś dobrym
alkoholowym nadzieniem do
czekoladek. Podobnie było z pozostałym po moczeniu
alkoholem -
rodzynki wchłonęły około 2/3
wódki, a tej, która została, oddały swój smak i aromat.Cóż więcej
mogę dodać? Rodzynkowiec to smaczne i ładnie prezentujące się ciasto, więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. I od razu dodam, że nie jestem wielką fanką ani
rodzynek, ani
czystej wódki, za to w poniższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował.Przepis w niezmienionych proporcjach można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm .

RodzynkowiecSkładniki:
BISZKOPT5
jajek100g
mąki pszennej20g (około 2 łyżek)
kakao90g (około 7 łyżek)
cukruMASA KAWOWA300g
mascarpone175ml
śmietanki 30% lub 36%3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej ( u mnie typu crema)POLEWA150g
rodzynek150ml
wódki150g
czekolady deserowej (lub 75g
czekolady deserowej i 75g
czekolady mlecznej)110ml
śmietanki 30%3/4 łyżeczki (3g)
żelatyny2 łyżki zimnej
wodyPONCZokoło 50ml
wódki odsączonej po moczeniu
rodzynekokoło 50ml naparu
kawowego przygotowanego z 1 i 1/2 łyżeczki
kawy i 1/2 łyżeczki
cukru
Wykonanie:
RODZYNKI W
ALKOHOLU- do słoika wsypać
rodzynki, zalać
wódką tak, by
alkohol przykrył wszystkie
owoce- słoik z
rodzynkami szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie kuchennym na 24-36 godzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby wszystkie
rodzynki miały okazję wchłonąć
alkohol- po tym czasie
rodzynki odsączyć z
alkoholu, pozostałą
wódkę zlać i pozostawić do ponczu
BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik rozgrzać do 175 stopni- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (można najpierw posmarować tłuszczem, żeby papier lepiej się trzymał)-
białka oddzielić od
żółtek-
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając w kilku turach
cukier- do sztywnej piany dodawać po jednym
żółtku, po każdym krótko miksując (ubijając) do połączenia się składników-
mąkę i
kakao wymieszać w osobnej misce- do ubitych jaj małymi partiami (po jednej łyżce) przesiewać
mąkę z
kakao, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od dołu- gotową masę przełożyć delikatnie do formy, wyrównać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu
biszkopt pozostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, a po całkowitym ostygnięciu odkroić brzegi od formy i wyjąć z niej- ostudzony
biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty

MASA KAWOWA-
śmietanka i
mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki-
mascarpone zmiksować krótko z
kawą - ja użyłam drobnej
kawy typu crema, zwykłą granulowaną
kawę rozpuszczalną można najpierw rozdrobnić-
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder- do sztywnej
śmietanki dodawać partiami
mascarpone, ubijać aż masa zgęstnieje- gotową masę schłodzićPONCZ- w zależności od tego, ile
wódki pozostanie po odsączeniu
rodzynek, przygotować napar
kawowy z taką ilością
wody, żeby razem z
alkoholem otrzymać 100ml płynu- mój napar powstał z 50ml
wody, gdyż po odsączeniu
owoców pozostało 50ml
wódki- napar
kawowy ostudzić, połączyć z
wódką
PRZEŁOŻENIE CIASTA- na dnie formy ułożyć jeden z blatów
biszkoptowych, nasączyć połową ponczu- na blat
biszkoptowy wyłożyć schłodzony krem
kawowy, wyrównać- wierzch przykryć drugim blatem
biszkoptowym, nasączyć go pozostałym ponczem
POLEWA CZEKOLADOWA-
śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika- do gorącej
śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę, po minucie wymieszać do uzyskania gładkiej masy-
żelatynę zalać zimną
woda, wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać 10-20 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie gorąca- do
żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną
żelatynę wlać do reszty
czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do
czekolady wsypać odsączone
rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego
biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc

Krojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu w chłodnym miejscu, gdyż krem nie zawiera
żelatyny i pod wpływem ciepła mięknie, co może utrudniać porcjowanie.