ßßß
Jeśli chodzi o zawartość alkoholu w rodzynkach, byłam szczerze i mile zaskoczona, gdy po ponad 36 godzinach moczenia w czystej wódce te małe, suszone owoce nabrały głębokiego smaku, który wcale nie kojarzył się z wódką, a raczej z jakimś dobrym alkoholowym nadzieniem do czekoladek. Podobnie było z pozostałym po moczeniu alkoholem - rodzynki wchłonęły około 2/3 wódki, a tej, która została, oddały swój smak i aromat.Cóż więcej mogę dodać? Rodzynkowiec to smaczne i ładnie prezentujące się ciasto, więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. I od razu dodam, że nie jestem wielką fanką ani rodzynek, ani czystej wódki, za to w poniższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował.Przepis w niezmienionych proporcjach można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm .
RodzynkowiecSkładniki:BISZKOPT5 jajek100g mąki pszennej20g (około 2 łyżek) kakao90g (około 7 łyżek) cukruMASA KAWOWA300g mascarpone175ml śmietanki 30% lub 36%3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie typu crema)POLEWA150g rodzynek150ml wódki150g czekolady deserowej (lub 75g czekolady deserowej i 75g czekolady mlecznej)110ml śmietanki 30%3/4 łyżeczki (3g) żelatyny2 łyżki zimnej wodyPONCZokoło 50ml wódki odsączonej po moczeniu rodzynekokoło 50ml naparu kawowego przygotowanego z 1 i 1/2 łyżeczki kawy i 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:RODZYNKI W ALKOHOLU- do słoika wsypać rodzynki, zalać wódką tak, by alkohol przykrył wszystkie owoce- słoik z rodzynkami szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie kuchennym na 24-36 godzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby wszystkie rodzynki miały okazję wchłonąć alkohol- po tym czasie rodzynki odsączyć z alkoholu, pozostałą wódkę zlać i pozostawić do ponczuBISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik rozgrzać do 175 stopni- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (można najpierw posmarować tłuszczem, żeby papier lepiej się trzymał)- białka oddzielić od żółtek- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając w kilku turach cukier- do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko miksując (ubijając) do połączenia się składników- mąkę i kakao wymieszać w osobnej misce- do ubitych jaj małymi partiami (po jednej łyżce) przesiewać mąkę z kakao, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od dołu- gotową masę przełożyć delikatnie do formy, wyrównać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu biszkopt pozostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, a po całkowitym ostygnięciu odkroić brzegi od formy i wyjąć z niej- ostudzony biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty
MASA KAWOWA- śmietanka i mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki- mascarpone zmiksować krótko z kawą - ja użyłam drobnej kawy typu crema, zwykłą granulowaną kawę rozpuszczalną można najpierw rozdrobnić- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder- do sztywnej śmietanki dodawać partiami mascarpone, ubijać aż masa zgęstnieje- gotową masę schłodzićPONCZ- w zależności od tego, ile wódki pozostanie po odsączeniu rodzynek, przygotować napar kawowy z taką ilością wody, żeby razem z alkoholem otrzymać 100ml płynu- mój napar powstał z 50ml wody, gdyż po odsączeniu owoców pozostało 50ml wódki- napar kawowy ostudzić, połączyć z wódką
PRZEŁOŻENIE CIASTA- na dnie formy ułożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć połową ponczu- na blat biszkoptowy wyłożyć schłodzony krem kawowy, wyrównać- wierzch przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go pozostałym ponczemPOLEWA CZEKOLADOWA- śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika- do gorącej śmietanki wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, po minucie wymieszać do uzyskania gładkiej masy- żelatynę zalać zimną woda, wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać 10-20 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie gorąca- do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc
Krojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu w chłodnym miejscu, gdyż krem nie zawiera żelatyny i pod wpływem ciepła mięknie, co może utrudniać porcjowanie.