Wykonanie
Minipączki
cynamonowe to małe, obłędnie dobre kuleczki, które zachwyciły nas swoim mocno
cynamonowym smakiem. Pączuszki zostały przygotowane z
ciasta drożdżowego, nie posiadają nadzienia, gdyż posypka z
cukru i
cynamonu nadaje im wystarczająco mocny smak.Z poniższego przepisu można przygotować około 20 sztuk .

Składniki:240g
mąki pszennej100ml
mleka40g
masła10g
drożdży2,5 łyżki + 1 łyżeczka
cukru2
żółtka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii6 łyżek drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
cynamonuolej rzepakowy do smażenia (ilość uzależniona od wielkości garnka)

Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru, dodać 50ml letniego
mleka oraz 2 łyżki
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia-
masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta-
żółtka utrzeć z
cukrem,
mąkę przesiać, dodać do niej masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, resztę
mleka oraz ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać, następnie wyrobić elastyczne, odchodzące od miski ciasto

- mniej więcej w połowie wyrabiania dodać stopniowo
masło, wyrabiać w
sumie 10-15 minut (mikserem krócej)- gotowe ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odrywać małe kawałki ciasta, formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układać je na blacie lekko oprószonym
mąką- gotowe pączuszki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- pod koniec wyrastania w szerokim rondlu zacząć rozgrzewanie
oleju, pamiętając, aby jego ilość pozwoliła pączkom nie stykać się z dnem garnka

- temperatura
oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie, stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek skórki
chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki- ważne jest też, by temperaturę
oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość pączków, gdyż zbyt niska temperatura spowoduje nasiąkanie tłuszczem, a zbyt wysoka - szybkie brązowienie wierzchu przy niekoniecznie już usmażonym środku

- pączuszki wrzucamy do
oleju w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie- pączki należy smażyć do uzyskania złotego koloru, obracając je w trakcie smażenia na drugą stronę (niektóre same się obrócą) - u mnie trwało to około 2-3 minut- usmażone pączki układać na talerzu przykrytym grubą warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie z nich nadmiar tłuszczu- przygotować posypkę: drobny
cukier do wypieków wymieszać z
cynamonem, jeszcze ciepłe pączki obtaczać w posypce

Minipączki są świetną alternatywą dla klasycznych dużych, zazwyczaj nadziewanych pączków. Samo
ciasto drożdżowe nie jest mocno słodkie, wyczuwalny jest w nim aromat
wanilii, natomiast główna
słodycz pochodzi z posypki cynamonowej.