Wykonanie
Kruche zawijaski
makowe to małe
ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.
Ciasteczka dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32
ciasteczka .

Składniki:CIASTO100g
mąki pszennej20g
mąki ziemniaczanej60g
cukru pudru60g
masła20g (1 łyżka)
miodu1
żółtko1/2 łyżeczki (2g)
proszku do pieczenia
NADZIENIE75g suchego
maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu)1,5 łyżki (30g)
miodu1 łyżka (20g)
masła2 łyżki (24g)
cukru pudru1-2 krople
olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem)
białko do posmarowania ciasta

Wykonanie:-
mak opłukać, zalać gorącą
wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3
razy w maszynce-
mąki przesiać z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia, dodać zimne
masło,
żółtko,
miód (jeśli
miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać
mąką- rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut- do rondelka przełożyć
miód i
masło, gdy się rozpuszczą, dodać
mak,
cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać
olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z
ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym
białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej

- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego
boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni- jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić
ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości)- utworzone
ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach- piec przez około 15 minut,
ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu- upieczone
ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć z niej dopiero po ostygnięciu, gdyż są bardzo kruche

Zawijaski
makowe najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, delikatnie poukładane jeden na drugim, gdyż są bardzo kruche.