ßßß
Składniki:CIASTO100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g (1 łyżka) miodu1 żółtko1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
NADZIENIE75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu)1,5 łyżki (30g) miodu1 łyżka (20g) masła2 łyżki (24g) cukru pudru1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem)białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce- mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką- rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut- do rondelka przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej
- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni- jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości)- utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach- piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu- upieczone ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć z niej dopiero po ostygnięciu, gdyż są bardzo kruche
Zawijaski makowe najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, delikatnie poukładane jeden na drugim, gdyż są bardzo kruche.