ßßß
Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.
Składniki:SPÓD100g ciasteczek korzennych35g masła10g (1 łyżeczka) mioduMASA TWAROGOWA500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej śmietany 18%85g śliwek suszonych75g cukru2 jajka1 pełna łyżka (15g) mąki pszennejziarenka z 1 laski waniliiPOLEWA115g śliwek suszonych75ml śmietanki 30%75g czekolady deserowej25g czekolady mlecznej1/2 łyżeczki (2g) żelatyny1 łyżka wody
Wykonanie:- ciasteczka rozdrobnić na proszek- masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki- piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni
- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy)- na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki- na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać- na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę)- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu)- upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, ostudzić
- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- następnego dnia sernik wyjąć z lodówki- śliwki wypłukać, odsączyć, pokroić na duże kawałki- śmietankę podgrzać na małym palniku, zdjąć, do gorącej wrzucać po kawałku czekoladę, wymieszać- żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej- żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać- polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika- sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce- sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki z wierzchniej warstwy sernika
Sernik z suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się wydawać nieco twardy, jednak po jakimś czasie mięknie.