Wykonanie
Sernik z
suszonymi śliwkami to pyszny wypiek bazujący na produktach kojarzących się ze świętami. Korzenny, lekko
miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz
suszone śliwki i duża ilość
polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych
śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne
owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.Sernik upiekłam w małej tortownicy o średnicy około 17cm, więc aby przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki.

Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego
twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z
twarogu własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych
twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę
twarogu zamienić na
serek mascarpone lub inny
serek kremowy.

Składniki:SPÓD100g
ciasteczek korzennych35g
masła10g (1 łyżeczka)
mioduMASA TWAROGOWA500g
twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z
mascarpone lub innym
serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka100g kwaśnej
śmietany 18%85g
śliwek suszonych75g
cukru2
jajka1 pełna łyżka (15g)
mąki pszennejziarenka z 1
laski waniliiPOLEWA115g
śliwek suszonych75ml
śmietanki 30%75g
czekolady deserowej25g
czekolady mlecznej1/2 łyżeczki (2g)
żelatyny1 łyżka
wody
Wykonanie:-
ciasteczka rozdrobnić na proszek-
masło i
miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)-
ciasteczka połączyć z
masłem i
miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz-
ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej-
śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki- piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni

-
twaróg,
śmietanę,
cukier i przesianą
mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników- pojedynczo dodawać
jajka, po każdym krótko miksując- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z
laski wanilii, wymieszać- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od
boków tortownicy)- na spodzie
ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone
śliwki- na
śliwki wyłożyć masę
serową, wyrównać- na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą
wodą (np. żaroodporne lub blachę)- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu)- upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, ostudzić

- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- następnego dnia sernik wyjąć z lodówki-
śliwki wypłukać, odsączyć, pokroić na duże kawałki-
śmietankę podgrzać na małym palniku, zdjąć, do gorącej wrzucać po kawałku
czekoladę, wymieszać-
żelatynę rozpuścić w 1 łyżce
wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej-
żelatynę wlać do rozpuszczonej
czekolady, wymieszać- polewę od razu wykładać na wierzch
śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika- sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce- sernik należy kroić
ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się
śliwki z wierzchniej warstwy sernika

Sernik z
suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z
ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się wydawać nieco twardy, jednak po jakimś czasie mięknie.