ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE130g mąki pszennej70g masła70g cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka cynamonuszczypta soliMASA JABŁKOWA 380g startych jabłek (3 średniej wielkości jabłka)2-3 łyżki cukru2 łyżki (25g) masła2 łyżki (20g) budyniu śmietankowego b/c w proszkusok wyciśnięty z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuMASA SEROWA550g gęstego twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g cukru2 jajka1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego b/c w proszku1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut- podpieczone ciasto ostudzić
MASA JABŁKOWA- starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje- do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub niczym nie smarować (ja wybieram pierwszą opcję)- masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównaćMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia sięskładników
- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku- sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść i wyrównać ewentualne nierówności powstałe podczas rośnięcia- sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku- z ostudzonego sernika zdjąć obręcz tortownicy, sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
Ilość ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę.Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru dodanego do masy jabłkowej.