ßßß Cookit - przepis na Bułki z ziarnami

Bułki z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek .
Składniki:
400g mąki pszennej typ 650
300g mąki pełnoziarnistej
300ml letniej wody
200ml mleka
120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)
25g drożdży świeżych
2 łyżki roztopionego masła
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
ziarna do posypania
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, wymieszać z 100ml letniego mleka, dodać cukier i 1-2 łyżki mąki pszennej
- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut
- masło roztopić, ostudzić
- mąki przesiać (pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody
- wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło
- ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości mąki
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, odgazować, krótko zagniatając
- ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki (ja przygotowałam 2 rodzaje bułek - jedne klasyczne, okrągłe, drugie - kwadratowe)
- uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
- bułki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut
- piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować z wierzchu wyrośnięte bułki
- wierzch bułek posypać wybranymi ziarnami
- bułki wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić
Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama.
Jeżeli bułki posmarujemy mieszanką jajka i mleka (a nie białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały z wierzchu bardziej złoty kolor.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/11/buki-z-ziarnami.html