ßßß
Składniki:400g mąki pszennej typ 650300g mąki pełnoziarnistej300ml letniej wody200ml mleka120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)25g drożdży świeżych2 łyżki roztopionego masła2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułekziarna do posypania
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć, wymieszać z 100ml letniego mleka, dodać cukier i 1-2 łyżki mąki pszennej- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut- masło roztopić, ostudzić- mąki przesiać (pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody- wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło- ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości mąki
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, odgazować, krótko zagniatając- ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki (ja przygotowałam 2 rodzaje bułek - jedne klasyczne, okrągłe, drugie - kwadratowe)- uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie- bułki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni- białko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować z wierzchu wyrośnięte bułki- wierzch bułek posypać wybranymi ziarnami- bułki wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone bułki wyjąć, całkowicie ostudzić
Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama.Jeżeli bułki posmarujemy mieszanką jajka i mleka (a nie białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały z wierzchu bardziej złoty kolor.