Wykonanie
Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych
bułek .

Składniki:400g
mąki pszennej typ 650300g
mąki pełnoziarnistej300ml letniej
wody200ml
mleka120g ziaren (u mnie
sezam,
pestki dyni i
słonecznika)25g
drożdży świeżych2 łyżki roztopionego
masła2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1
białko i 1 łyżka
mleka do posmarowania
bułekziarna do posypania

Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
drożdże rozkruszyć, wymieszać z 100ml letniego
mleka, dodać
cukier i 1-2 łyżki
mąki pszennej- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut-
masło roztopić, ostudzić-
mąki przesiać (pozostałe na sicie
otręby z
mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać
sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę
mleka oraz większą część
wody- wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą
wodę (w zależności od wilgotności
mąki), pod koniec wyrabiania wlać
masło- ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości
mąki
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)- wyrośnięte ciasto podsypać
mąką, odgazować, krótko zagniatając- ciasto podzielić na 10 części, uformować
bułki (ja przygotowałam 2 rodzaje
bułek - jedne klasyczne, okrągłe, drugie - kwadratowe)- uformowane
bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie-
bułki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni-
białko wymieszać z
mlekiem, mieszanką posmarować z wierzchu wyrośnięte
bułki- wierzch
bułek posypać wybranymi ziarnami-
bułki wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone
bułki wyjąć, całkowicie ostudzić
Bułki z powyższego przepisu można przygotować z dowolnymi ziarnami, pamiętając jedynie, by ich ilość w cieście była taka sama.Jeżeli
bułki posmarujemy mieszanką
jajka i
mleka (a nie
białka jak w przepisie), po upieczeniu będą miały z wierzchu bardziej złoty kolor.