Wykonanie
Krakersy z
sezamem to przekąska słona, która umili spotkanie ze znajomymi, imprezę czy wieczór spędzony przed tv. Te małe, lekko słone i chrupiące
krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski.Kształt i wielkość
krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje
krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem
smakowym w przepisie jest
sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np.
mak lub
paprykę w proszku.Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych
krakersów .

Składniki:125g
mąki1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru2 łyżki
sezamu60ml
wody1 i 1/2 łyżki
oleju
Wykonanie:-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól i
cukier oraz
sezam, a także
wodę i
olej, ze składników zagnieść ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- schłodzone ciasto można podzielić na 2-3 mniejsze części (łatwiej będzie rozwałkować mniejszą ilość ciasta), pierwszą rozwałkować cienko - najlepiej robić to na papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością
mąki- rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat-
ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto podzielić najpierw na równej szerokości paski, następnie paski podzielić na mniejsze kwadraty, na końcu kwadraciki poprzecinać wzdłuż przekątnej tworząc małe trójkąty, które finalnie będą naszymi
krakersami - UWAGA trójkątów nie odsuwamy od siebie, będziemy je oddzielać po upieczeniu- każdy trójkąt nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, dzięki temu
krakersy będą równe, a podczas pieczenia nie utworzą się na ich powierzchni "górki"- gotowe
krakersy przełożyć z papierem na blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec przez 12-16 minut do zrumienienia się
krakersów- po upieczeniu
krakersy delikatnie oddzielić od siebie, powinny łatwo odchodzić- identycznie postąpić z kolejnymi porcjami ciasta- ostudzone
krakersy przechowywać w zamkniętym pojemniku
Sezam jest źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. wapnia, magnezu oraz wielu witamin, a powyższe
krakersy są jednym ze sposobów jego wykorzystania w naszej kuchni.