Wykonanie
Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę?Domowe
krakersy z
sezamem, z
makiem, z
solą... co kto lubi ;)Ja robiłam
krakersy z
sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych
krakersów znika :)
Krakersy
Składniki:125 g
mąki1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru2 łyżki
sezamu1 1/2 łyżeczki
olejuokoło 50-60 ml
wody (ile zabierze)Przygotowanie:Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę
mąki.Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika.Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia.Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ.Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką, po to, by nie było niepotrzebnych pęcherzyków powietrza.Z papierem ułożyć na blachy i piec 15 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu rozdzielić i można je spakować do słoika i przechowywać;)Pyszne!!






