ßßß Cookit - przepis na Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Sernik z czereśniami jest idealną propozycją dla wielbicieli serników o kremowej konsystencji oraz fanów serników z owocami. Masę serową urozmaiciłam dużą ilością aromatycznych czereśni i był to strzał w dziesiątkę, bo efekt końcowy zachwycił zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Do przygotowania sernika warto wybrać mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:
CIASTO
120g mąki pszennej
70g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
MASA SEROWA
450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
120g kwaśnej śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej (15g)
50g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
250g wydrylowanych czereśni
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni
- po upieczeniu ostudzić
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując
- masę serową wylać na podpieczony kruchy spód
- oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu
- na dolnej półce piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą, sernik piec w 160 stopniach przez 70-80 minut lub do ścięcia się masy na środku
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Sernik z czereśniami dzięki zwartej konsystencji oraz formie niewysokiego placka, nie rozpada się i śmiało można zjeść go trzymając kawałek w dłoni.
Smak masy serowej jest delikatnie waniliowy, niezbyt słodki, a konsystencja mocno kremowa. Czereśnie zachowują soczystość oraz piękny kolor.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/07/sernik-z-czeresniami.html