ßßß
Składniki:CIASTO120g mąki pszennej70g masła40g cukru pudru1 żółtkoMASA SEROWA450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka120g kwaśnej śmietany 18%1 czubata łyżka mąki pszennej (15g)50g cukru pudru1 łyżka cukru wanilinowego2 jajka250g wydrylowanych czereśnicukier puder do oprószenia
Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni- po upieczeniu ostudzić- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując- masę serową wylać na podpieczony kruchy spód- oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu- na dolnej półce piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą, sernik piec w 160 stopniach przez 70-80 minut lub do ścięcia się masy na środku- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Sernik z czereśniami dzięki zwartej konsystencji oraz formie niewysokiego placka, nie rozpada się i śmiało można zjeść go trzymając kawałek w dłoni.Smak masy serowej jest delikatnie waniliowy, niezbyt słodki, a konsystencja mocno kremowa. Czereśnie zachowują soczystość oraz piękny kolor.