ßßß
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE380-400g mąki pszennej60g masła35g drożdży3 łyżki kwaśnej śmietany 12%150ml mleka3/4 łyżki cynamonu2 żółtkaszczypta soli100g cukruKRUSZONKA90g mąki pszennej50g masła50g cukru pudruopcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:CIASTO DROŻDŻOWE- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia- masło rozpuścić i ostudzić- 380g mąki przesiać z cynamonem, dodać rozbełtane żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę, pozostałe letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz- wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie- ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszeniaKRUSZONKA- w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę, cukier i zimne posiekane masło wymieszać razem, tworząc palcami kruszonkę- wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (można tego nie robić, ale po upieczeniu kruszonka może trochę spadać z ciasta), posypać kruszonką- ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu
Cynamonowe ciasto drożdżowe będzie idealną przekąską dla wielbicieli cynamonowych smaków. Podana ilość kruszonki jest dość duża i jeśli nie jesteśmy jej fanami, można przygotować ją z mniejszej ilości składników.