Wykonanie
Ciasto drożdżowe z
cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny
cynamon.
Przyprawę łączymy z
mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny
cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość
maślanej kruszonki.Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie.

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE380-400g
mąki pszennej60g
masła35g
drożdży3 łyżki kwaśnej
śmietany 12%150ml
mleka3/4 łyżki
cynamonu2
żółtkaszczypta
soli100g
cukruKRUSZONKA90g
mąki pszennej50g
masła50g
cukru pudruopcjonalnie 1
jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
CIASTO DROŻDŻOWE- składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową-
drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego
mleka, dodać łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia-
masło rozpuścić i ostudzić- 380g
mąki przesiać z
cynamonem, dodać rozbełtane
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę, pozostałe letnie
mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g
mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz- wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie- ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszeniaKRUSZONKA- w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą
mąkę,
cukier i zimne posiekane
masło wymieszać razem, tworząc palcami kruszonkę- wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem (można tego nie robić, ale po upieczeniu kruszonka może trochę spadać z ciasta), posypać kruszonką- ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu
Cynamonowe ciasto drożdżowe będzie idealną przekąską dla wielbicieli
cynamonowych smaków. Podana ilość kruszonki jest dość duża i jeśli nie jesteśmy jej fanami, można przygotować ją z mniejszej ilości składników.