ßßß
Składniki:MUS TRUSKAWKOWY200g truskawek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny120g banana (1 średni)120g truskaweksok z cytryny do skropienia banana1 łyżka cukru wanilinowego3 łyżki cukru pudru280g śmietanki 30%3 łyżeczki żelatyny60ml wody7 okrągłych biszkoptów12-15 sztuk niedużych truskawek0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji
Wykonanie:MUS TRUSKAWKOWY- truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus- do musu dodać cukier puder, wymieszać- do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich żelatynę, wymieszać i zostawić do napęcznienia- napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia (10-15 sekund)- ciepłą żelatynę wlać do reszty musu, wymieszać i pozostawić do ostudzenia- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wylać ostudzony mus z żelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięciaPIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA- banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek- banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, odłożyć 1 łyżkę bitej śmietany- do ostudzonego musu dodawać stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając, na koniec połączyć z musem całą śmietanę- gotową piankę wyłożyć na zastygnięty mus w keksówce- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, wciskać w piankę w lekkich odstępach, zanurzając prawie całe owoce- biszkopty ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami biszkoptów- biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną)- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia pianki- gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia- na górze ułożyć na przemian plasterki banana i truskawek, kroić w plastry- ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone
Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż nie zawiera dużej ilości cukru.
>