Wykonanie
Pianka
truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie
bitej śmietany i
owoców,
biszkoptów, musu
truskawkowego w formie
galaretki oraz kawałków świeżych
truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja pianka powstała w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm .

Składniki:MUS
TRUSKAWKOWY200g
truskawek3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny120g
banana (1 średni)120g
truskaweksok z cytryny do skropienia
banana1 łyżka
cukru wanilinowego3 łyżki
cukru pudru280g
śmietanki 30%3 łyżeczki
żelatyny60ml
wody7 okrągłych
biszkoptów12-15 sztuk niedużych
truskawek0,5
banana i kilka
truskawek do dekoracji

Wykonanie:MUS
TRUSKAWKOWY-
truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus- do musu dodać
cukier puder, wymieszać- do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich
żelatynę, wymieszać i zostawić do napęcznienia- napęczniałą
żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia (10-15 sekund)- ciepłą
żelatynę wlać do reszty musu, wymieszać i pozostawić do ostudzenia- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wylać ostudzony mus z
żelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięciaPIANKA
TRUSKAWKOWO-BANANOWA-
banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić
sokiem z cytryny-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek-
banana i
truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z
cukrem wanilinowym-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu
truskawkowo-
bananowego, ostudzić

- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder, odłożyć 1 łyżkę
bitej śmietany- do ostudzonego musu dodawać stopniowo ubitą
śmietanę, delikatnie mieszając, na koniec połączyć z musem całą
śmietanę- gotową piankę wyłożyć na zastygnięty mus w keksówce-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, wciskać w piankę w lekkich odstępach, zanurzając prawie całe
owoce-
biszkopty ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami
biszkoptów-
biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną
bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną)- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia pianki- gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia- na górze ułożyć na przemian plasterki
banana i
truskawek, kroić w plastry- ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone

Piankę
truskawkowo-
bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż nie zawiera dużej ilości
cukru.

>