ßßß
Składniki:SPÓD12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)40g masła2 łyżeczki naparu z kawyNAPAR KAWOWY4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej4 łyżki gorącej wodyMASA SEROWA550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego250g śmietanki 30%4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru wanilinowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżki wodyBITA ŚMIETANA150g śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka wody
Wykonanie:NAPAR KAWOWY- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzeniaSPÓD- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzićMASA SEROWA- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia- twaróg zmiksować z cukrem- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy- na spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce- po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić
BITA ŚMIETANA- gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc
Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla napoju latte macchiato.