Wykonanie
Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i
grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki,
grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z
marchwi.Jest to piernik, który nie zawiera
miodu, ale dodatek
korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy.Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach 260x110x75.

Składniki:40 dag
marchwi50 dag
mąki tortowej25 dag
cukru2 łyżki rozpuszczonej
margaryny2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernikaszczypta
soli
Wykonanie:-
marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się
ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki)- z 5dag
cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej
wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia-
margarynę rozpuścić i przestudzićJak przygotować karmel?
Cukier wsypujemy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, aż przybierze brązowy kolor, im dłużej będziemy go rumienić, tym ciemniejszy będzie karmel. Zdejmujemy go z ognia i wlewamy zimną
wodę, karmel momentalnie zacznie twardnieć, ale nie przejmujemy się tym i z powrotem wstawiamy rondelek na palnik, żeby
cukier mógł się ponownie rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmujemy karmel i studzimy.

- do utartej miazgi marchewkowej dodać przesianą
mąkę zmieszaną z
sodą oczyszczoną i
przyprawami-
żółtka oddzielić od
białek i utrzeć je z 20dag
cukru na puszystą masę- do przygotowanych już składników dodać
żółtka,
margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera)- z
białek ubić pianę ze szczyptą
soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać- ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut, można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne- po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z
boku na bok

Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny
marchewkowy kolor (choć barwa uzależniona jest też od tego, jak ciemny karmel przygotujemy), lekko korzenny i
marchewkowy smak i obok tradycyjnego piernika śmiało możemy przygotować go na nasz świąteczny stół.