Wykonanie
Drożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na
mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w
cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na
ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z
budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem.

Składniki:50 dag
mąki13 dag
margaryny15 dag
cukru5 dag
drożdży4
jajka250 ml
mleka2-3
torebki budyniu
waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l
mleka
Wykonanie:- z
drożdży, łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego
mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-
żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem-
margarynę stopić i ostudzić- do przesianej
mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte
żółtka i letnie
mleko, wyrobić ciasto- w trakcie wyrabiania wlać
margarynę i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia- ugotować
budyń i pozostawić do ostygnięcia

- ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować (podsypując
mąką) na prostokąt, na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony
budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę- ciasto zwijać wzdłuż dłuższego
boku w rulon,
ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm- powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu
białkiem- piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor