ßßß
Składniki:50 dag mąki13 dag margaryny15 dag cukru5 dag drożdży4 jajka250 ml mleka2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka
Wykonanie:- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem- margarynę stopić i ostudzić- do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto- w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia- ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia
- ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować (podsypując mąką) na prostokąt, na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę- ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm- powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem- piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor