Wykonanie

Wczoraj dostałam ogromny pęczek
botwinki,
koperku i
selera naciowego. Czyli nic tylko przygotować pyszny chłodnik.Składniki:duży pęczek
botwinkikilka
marchewekpietruszkaseler naciowy (koniecznie polski)
sólpieprzjogurt naturalny/kefir/maślanka i takie małe oszustwo... 2-3
buraki (dla ładnego koloru)4
ogórki gruntowe2 ząbki
czosnkukoperekPrzygotowanie:Z
pietruszki,
marchwi i
selera naciowego robimy
wywar na zupę, gotujemy warzywa do miękkości około 15-20 minut,
botwinkę myjemy i drobno kroimy,
ogórki ścieramy z
czosnkiem na tarce odkładamy w miseczce. Gdy warzywa już się ugotują, a
wywar zrobi się ładny żółty, przelewamy do większego garnka, dodajemy
botwinkę i gotujemy z 5-7 minut, (ja wrzuciłam
buraczki pod koniec gotowania, po to aby zupa miała ładny różowy kolor a nie bury) dodajemy
ogórki i
czosnek. Wyłączamy gaz i studzimy gdy zupa będzie ciepła lub letnia dodajemy jogurt/kefir/maślankę. Mieszamy doprawiamy
solą i
pieprzem pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy zimny np. do obiadu. Można doprawić
sokiem z cytryny. Smacznego