Wykonanie

Tradycyjne bez kombinowania tak jak lubię najbardziej czyli z
sosem pomidorowym.Składniki:1 główka
kapusty białej (mała)0,5 kg mielonego udźca z
indyka3 paczki
ryżu (brązowego)ćwiartka
cebuli (nie jesteśmy jej fanami można dać więcej)
smalec kaczy
sos pomidorowy:sok domowy z letnich
pomidorów3 łyżki
koncentratu pomidorowegosól i
pieprzwarzywkołyżka
masłaPrzygotowanie:Z
kapusty wycinamy głąb, zagotowujemy
wodę w dużym garnku, do wrzącej wkładamy
kapustę i gotujemy ok. 15-20 minut .
Kapustę wyciągamy a następnie delikatnie odcinamy od głąba liście (tak żeby żadnego nie zniszczyć), usuwamy zgrubienia na dole liścia (pozostałość głąba), nakładamy
mięso (surowe doprawione
solą,
pieprzem i z dodatkiem posiekanej
cebuli) wymieszane (również z surowym)
ryżem i ze
smalcem kaczym na liście
kapusty i zawijamy, na patelnię lub do brytfanny kładziemy kilka liści
kapusty a na to układamy nasze gołąbki zalewamy
wodą z parzenia
kapusty i gotujemy na niewielkim ogniu (pod przykryciem) aż do momentu jak będą miękkie z 1-1,5 godziny. Aby zrobić sos: zagotowujemy sok lub
pomidory z puszki, dodajemy
koncentrat pomidorowy i
masło przyprawiamy do smaku (ja dodatkowo blendowałam, żeby sos był gładki). Gołąbki można podawać np. z ziemniaczkami. Smacznego