Drożdżowe placki z bananami i migdałowymcukrem do posypania. Czas przygotowania ciasta jest dość długi, ale za to placuszki pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej50 g drożdży2 łyżki cukru brązowego2-3 rozgniecione bananyjajko1,5 szklanki mlekacukiermigdałowy:garść migdałów3 łyżeczki cukru brązowego2 łyżeczki waniliowegoPrzygotowanie:Mleko podgrzewamy, ściągamy z ognia i kruszymy do niego drożdże, odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szykujemy sobie miskę sypiemy do niej cukier i kilka łyżek mąki (z przygotowanych 500 g), dodajemy nasz zaczyn z drożdży. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia po czym dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto, gdy będzie odchodziło od ręki i stawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę czasu, aż podwoi swoją objętość wtedy dodajemy jajko i rozgniecione banany i wszystko jeszcze raz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię (u mnie smalec, olej oraz olejkokosowy) i łyżką nakładamy placki gdy będą już rumiane obracamy na drugą stronę. Po ściągnięciu z patelni odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z cukremmigdałowym (cukier brązowy i waniliowy mielimy w młynku z migdałami przez 2 minuty). Smacznego