ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy znamy tego łakocia, który w Polsce jest od ilu? Od czasów PRL-u, słodki i mega kaloryczny, ale za to jaki smaczny. Idealny na sobotnią rozpustę ;-)
Składniki:
2 szklanki mleka w proszku (pełnego 26,5 % tłuszczu)
4 łyżki kakao
2 szklanki cukru (można trochę zmniejszyć)
1 kostka margaryny do wypieków lub masła
4 łyżki stołowe wody
ciastka Petit Beurre (kilka małych opakowań lub jedno duże)
orzechy (u mnie migdały, pistacje i orzechy włoskie)
ewentualnie rodzynki (ale wtedy jest jeszcze słodsze)
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokruszenia ciastek i potłuczenia wszystkich orzechów. Następnie wyciągamy spory garnek, dodajemy do niego wodę, masło, cukier, mleko w proszku i na małym ogniu dokładnie wszystko mieszamy aż do połączenia składników teraz dodajemy ciastka i orzechy mieszamy przekładamy do szklanego naczynia lub foremki keksowej, studzimy i pod przykryciem z folii spożywczej lub aluminiowej trzymamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego.
Konkurs
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/11/blok-czekoladowy.html