Wykonanie

Tą tartę robię pierwszy raz, zobaczymy jak wyjdzie.... 15 minut później
mogę stwierdzić wszem i wobec, że była pyszna.Składniki:gotowe
ciasto francuskiepomidorki koktajlowe
łosoś wędzony 100 g
mozzarellatrochę
sera pleśniowego (np. blu stilton)
czosnekszczypiorek i
kopereksól,
pieprzPrzygotowanie:Zaczynamy od podsypania formy do tarty
mąką (u mnie była to
mąka ryżowa, powoli staram się wprowadzać produkty bezglutenowe do jadłospisu). Zimne
ciasto francuskie delikatnie wałkujemy moja foremka była za duża więc musiałam w niektórych miejscach podoklejać kawałki ciasta, układamy w formie i nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy
ser pleśniowy i
mozzarellę (ja kruszyłam na kawałki, układamy
łososia, wkładam y na chwilę do lodówki. Teraz
pomidorki koktajlowe z
czosnkiem podsmażamy na
oliwie z oliwek (co prawda nie nadaje się ona do smażenia w wysokich temperaturach dlatego ja robię to dosłownie 2, 3 minuty). Po obsmażeniu
pomidorków wyciągam z lodówki ciasto i układam na nim
pomidorki. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 st. i piekę przez 30-35 minut. Podajemy np. z surówką z
sałaty,
pomidorków i
gruszek z dressingiem z
malinowego octu balsamicznego i
oliwy. Smacznego