Wykonanie

Próbuję kuchni bezglutenowej, przepisy przydadzą się dla osób potrzebujących, a ja również chętnie spróbuję czegoś bez
mąki pszennej, w tym przepisie nie pasuje nutella, ale z nią jest super smacznieSkładniki:Naleśniki :400 ml
mleka migdałowego4 łyżki
skrobi ziemniaczanej4 łyżki
mąki gryczanej4 łyżki
mąki ryżowejbanan2
jajka, szczypta
soliBita śmietana:
śmietanka 30%cukier brązowyFarsz:nutella2
banany,Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy, następnie do blendera wlewamy
mleko migdałowe dodajemy 2
jajka,
banana i
sól blendujemy na gładką masę, przelewamy wszystko do miski i mieszamy z
mąką, odstawiamy na 15 minut. Naleśniki smażymy na małym gazie, bardzo wolno (na
smalcu lub jak kto woli na
maśle bądź
oleju roślinnym) przekładamy na drugą stronę dopiero gdy uda nam się je przesunąć przy poruszeniu patelnią. Jak już usmażymy ( mi wyszło z tego przepisu 7 sztuk są dość grube i ciasto ciężko rozlewa się po patelni) szykujemy sobie
banany (kroimy na plasterki) i nutellę. Ja ubiłam
śmietanę sama, ale dla leniwych lub zabieganych może być to
bita śmietana w aerozolu. Naleśniki są bardzo syte, żeby się najeść wystarczył mi jeden :-)