ßßß


W ramach testowania własnego organizmu przeszłam na pewien czas na dietę bezglutenową. Oczywiście od razu zachciało mi się wszystkiego co ma w sobie choć krztynę mąki pszennej . I tak zamarzyły mi się naleśniki. To właśnie gluten nadaje ciastu tą elastyczność, zwięzłość.Dla chcącego nic trudnego. Wymieszałam 3 rodzaje mąk z dominacją gryczanej i voilà.Naleśniki są odrobinę mniej elastyczne niż te pszenne, jednak nie łamią się. Są bardzo smaczne i syte.Naleśniki podałam z kremem kasztanowym i bananowym twarożkiem.
45g mąki gryczanej10g mielonych migdałów5g skrobi ziemniaczanej100ml mlekałyżeczka stopionego masła1 jajkoszczypta soliopcjonalnie coś do posłodzeniaMąki wymieszać, zrobić dołek do którego wbić jajka. Dodać mleko i energicznie mieszać. Dodać stopione masło, sól.Rozgrzać małą patelnię o średnicy około 16 cm i smażyć naleśniki. Ciasto rozprowadzić energicznie poruszając patelnią, ewentualnie pomagając sobie wypukłą stroną łyżki.Naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim i przykryć ściereczką aby nie obeschły.