ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe naleśniki gryczano-migdałowe

Bezglutenowe naleśniki gryczano-migdałowe

nazwa

Wykonanie

W ramach testowania własnego organizmu przeszłam na pewien czas na dietę bezglutenową. Oczywiście od razu zachciało mi się wszystkiego co ma w sobie choć krztynę mąki pszennej . I tak zamarzyły mi się naleśniki. To właśnie gluten nadaje ciastu tą elastyczność, zwięzłość.
Dla chcącego nic trudnego. Wymieszałam 3 rodzaje mąk z dominacją gryczanej i voilà.
Naleśniki są odrobinę mniej elastyczne niż te pszenne, jednak nie łamią się. Są bardzo smaczne i syte.
Naleśniki podałam z kremem kasztanowym i bananowym twarożkiem.
45g mąki gryczanej
10g mielonych migdałów
5g skrobi ziemniaczanej
100ml mleka
łyżeczka stopionego masła
1 jajko
szczypta soli
opcjonalnie coś do posłodzenia
Mąki wymieszać, zrobić dołek do którego wbić jajka. Dodać mleko i energicznie mieszać. Dodać stopione masło, sól.
Rozgrzać małą patelnię o średnicy około 16 cm i smażyć naleśniki. Ciasto rozprowadzić energicznie poruszając patelnią, ewentualnie pomagając sobie wypukłą stroną łyżki.
Naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim i przykryć ściereczką aby nie obeschły.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/11/bezglutenowe-nalesniki-gryczano-migdaowe.html