Wykonanie
Filet z kurczaka z
brokułem i
mozzarellą, pomysł na ten przepis dostałem od mamy lecz nie byłbym sobą gdybym go choć trochę nie zmodyfikował. Efekt mojej modyfikacji widać na zdjęciu a przepis poniżej.Składniki : (na 4 porcje)podwójna
pierś z kurczakapołowa
brokułułyżka ulubionego
majonezu - u mnie dekoracyjny
ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy)
sól,
pieprzoliwa do smażeniaPrzygotowanie :
Filet z kurczaka oczyszczam, dzielę na pół a każdą z połówek dzielę dodatkowo na 2 kotleciki. Doprawiam i lekko rozklepuję tłuczkiem.
Brokuł wrzucam do wrzątku i gotuję ok 5 minut, cedzę i przelewam zimną
wodą. Po ostudzeniu szatkuję na drobne różyczki i mieszam z łyżką
majonezu.Kotleciki kolejno układam na dobrze rozgrzaną
oliwę i smażę do pierwszych oznak zarumienienia, ściągam następnie go obracając na talerz i względnie szybko nakładam na całość 0,5 cm warstwę
brokułu (na tą zarumienioną stronę), posypuję
mozzarellą i wkładam z powrotem na patelnię.W tym samym czasie kiedy smażymy drugą stronę roztapia się również
ser.Podałem z
chipsami z
ziemniaka i
buraka na odrobinie
konfitury z
żurawiny.Smacznego :)

