ßßß Cookit - przepis na Rolada ślaska z wieprzowiny

Rolada ślaska z wieprzowiny

nazwa

Wykonanie

Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.
Składniki :
łopatka wieprzowa
musztarda
papryka
ogórek konserwowy
boczek wędzony
cebula
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki
margaryna i olej do smażenia
Przygotowanie :
Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku włókien mięsa, odrobina soli i pieprzu i rozklepuję względnie cieńko po czym smaruję musztardą. Paprykę, ogórka i boczek kroję w paski a cebulę w piórka i po trochu każdego układam na mięsie. podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym.
Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę co jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos.
Rolada śląska, śląskie kluski, modra kapusta i sos to przepyszne kompletne śląskie danie.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/01/rolada-slaska-z-wieprzowiny.html