Wykonanie

Moczka to tradycyjna śląską potrawa przygotowywana na święta Bożego Narodzenia.W zasadzie ile jest domów, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Każda z moich znajomych robi ją inaczej. W zasadzie ilość i różnorodność
bakalii oraz to ile i jakie kompoty dodamy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Również to jaką będzie
mieć konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i
bakalii oraz jest bardzo gęsta.Składniki:1 kg piernika do moczki1 kompot z
wiśni (
wiśnie należy wydrylować)sok z 1
pomarańczysok z ½
cytryny400 g suszonych
śliwek220 g
migdałów200 g
rodzynek200 g
suszonej żurawiny100 g
moreli100 g
orzechów laskowych150 g
daktyli55 g kandyzowanej skórki z
pomarańczy½ tabliczki
gorzkiej czekoladyWykonanie:Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną
wodą i zostawić by namókł.
Migdały zalać wrzącą
wodą, gdy
woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę.
Śliwki,
migdały,
orzechy,
morele i
daktyle posiekać.Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać
sok z cytryny i
pomarańczy oraz wszystkie
bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało
bakalie zalać
wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.Do
bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z
bakaliami, dodać
czekoladę i całość gotować przez kilka minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Moczkę przechowywać w chłodnym miejscu. Według mnie najlepsza jest po kilku dniach.
