ßßß Cookit - przepis na Moczka

Moczka

nazwa

Wykonanie

Moczka to tradycyjna śląską potrawa przygotowywana na święta Bożego Narodzenia.W zasadzie ile jest domów, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Każda z moich znajomych robi ją inaczej. W zasadzie ilość i różnorodność bakalii oraz to ile i jakie kompoty dodamy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Również to jaką będzie mieć konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i bakalii oraz jest bardzo gęsta.
Składniki:
1 kg piernika do moczki
1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować)
sok z 1 pomarańczy
sok z ½ cytryny
400 g suszonych śliwek
220 g migdałów
200 g rodzynek
200 g suszonej żurawiny
100 g moreli
100 g orzechów laskowych
150 g daktyli
55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł.
Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę.
Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać.
Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez kilka minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Moczkę przechowywać w chłodnym miejscu. Według mnie najlepsza jest po kilku dniach.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/moczka.html