Wykonanie

Słodkie z dużą ilością
orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu
orzechami kroi się na mniejsze
ciastka.Składniki:1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli2 łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki suszonego
imbiru¾ szklanki
cukru100 g
masła1
jajko2 łyżeczki startego świeżego
imbiru1 szklanka musu z dyni1 szklanka (ok. 100 g)
orzechów włoskich4 łyżki
śmietany 30%100 g
czekolady deserowejWykonanie:
Orzechy włoskie posiekać. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią
orzechy i prażyć aż się zarumienią.
Masło roztopić. Zmiksować ze sobą
cukier,
jajko,
dynię,
masło i świeży
imbir.W innej misce wymieszać ze sobą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól i
imbir w proszku.Do Masy z
dynią dodać
mąkę i ¾ szklanki
orzechów, wymieszać.Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić.Przygotować polewę:
śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki
czekoladę, którą trzeba rozpuścić na małym ogniu.Ciasto posmarować polewą, posypać pozostałymi
orzechami i zostawić żeby polewa zastygła.Ciasto pokroić na niewielkie
ciastka.
