Wykonanie

Ponieważ, po zrobienia
tortu zostało mi mnóstwo
biszkoptu, postanowiłam przygotować moje ulubione
ciastka czyli bajaderki. W zasadzie bajaderki robi się z resztek różnych ciast i
biszkoptów, ale moje według mnie również udały się rewelacyjnie.Składniki:1 kg
biszkoptu lub resztek ciast½ szklanki
mleka4 łyżki
kakao2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
margarynyok. 200 g
bakaliiok. 1 słoik
dżemu lub
konfitur (w moim przypadku były to:
konfitura z
wiśni, powidła i
konfitura ze
śliwek z
kakaem)2 kieliszki
spirytusuWykonanie:
Biszkopt pokruszyć. Ja część
biszkopta pokruszyłam ręcznie a resztę za pomocą blendera.Do garnka o grubym dnie włożyć
mleko,
margarynę,
kakao i
cukier a następnie podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.Do ciasta dodać wcześniej przygotowane
mleko,
bakalie,
dżemy i
spirytus a następnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być na tyle lepkie żeby można było lepić kulki. Jeśli ciasto nie klei się dobrze można dodać więcej
mleka lub
dżemów, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, można dodać więcej pokruszonych
biszkoptów.Ulepione kulki można dodatkowo obtoczyć w kokosie,
kakao lub pokruszonych i uprażonych orzechach.
