Wykonanie
Święta Wielkanocne są coraz bliżej. W zeszłym roku zaprezentowałam kilka przepisów, które można przejrzeć tutaj. W tym roku, postaram się dodać kilka nowych przepisów zaczynając od domowego
majonezu. Święta Wielkiej Nocy nie mogą się obejść bez jaj na twardo z
majonezem, a według mnie najlepszy
majonez to ten zrobiony własnoręcznie.Ja użyłam swojskich jaj, które mają bardzo żółte
żółtka, dzięki
czemu mój
majonez również ma kolor żółty. Oczywiście jest przy nim wbrew pozorom sporo pracy, ale myślę, że naprawdę warto go przygotować.Domowy
majonez można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Należy go jednak przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.Składniki:2
żółtka1 - 2 łyżeczki
musztardy (ja użyłam Dijon)szczypta
solipieprz250 ml
oleju rzepakowego1 - 2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka przegotowanej
wodyWykonanie:Przed oddzieleniem
żółtek od
białek sparzyć
jajka.
Żółtka,
musztardę,
sól i szczyptę
pieprzu ubić mikserem na wolnych obrotach, tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja do ubijania użyłam blendera z trzepaczką.Nie przerywając ubijania do
żółtek dodać po odrobinie
oleju (bardzo niewielkie ilości). przed dodaniem następnej porcji
oleju poprzednia powinna się dokładnie połączyć z
żółtkami.Gdy
majonez zrobi się gęstszy można zacząć dodawać
olej cienkim strumieniem.Gdy
majonez zrobi się bardzo gęsty dodać
cytrynę i
wodę, dokładnie wymieszać i kontynuować dodawanie
oleju.Na koniec
majonez doprawić
solą,
pieprzem i ewentualnie
cytryną.