Wykonanie
Jeśli nie próbowaliście robić
majonezu w domu, a jesteście fanami tego genialnego sosu to obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. Ja
majonez uwielbiam i to właśnie ten domowy skradł moje
serce ;) Szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić gotowy, sklepowy odpowiednik. Można go doprawić pod własny smak i zrobić praktycznie w każdej chwili, składniki zazwyczaj mam już w szafkach i lodówce, więc wystarczy kilka minut i idealny sos do
jajek czy kanapek gotowy! Wiem, że tradycyjnie
majonez powinien się składać z
żółtek jaj i taka wersja jest zupełnie inna w smaku, ale tym razem pokazuję coś bardziej podobnego do kupnego
majonezu, który wszyscy dobrze znamy chociażby z tradycyjnych
polskich sałatek. Spróbujcie go wykonać chociaż raz ;)►
jajko [2 sztuki]►
olej rzepakowy[215 g/ 1 szklanka]► ocet/sok z
cytryny [2 łyżeczki]►
sól [1 łyżeczka]►
pieprz mielony [1/2 łyżeczki]►
musztarda [1 łyżeczka]
Jajka sparzyć we wrzątku i wbić do słoika/miski.Zalać
olejem i doprawić. Dodać
sok z cytryny lub
ocet i
musztardę.Do słoika włożyć blender i miksować przy samym dnie przez ok. 30 sekund aż płyn zacznie się zmieniać w emulsje i podnosić do góry.Powoli unosić końcówkę blendera, aby cały
olej zmienił się z biały
majonez.Po zblendowaniu spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.