Wykonanie

Kolejny przepis z
serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia.Składniki:½ kg
mąki krupczatki½ kg
mąki pszennej1 opakowanie budyniu
śmietankowego½ l
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej9
żółtek½ szklanki
cukru½ kostki
masła1 kieliszek
wódkiZaczyn:10 dkg
drożdży2 łyżki
cukru¼ szklanki
mlekaWykonanie:
Budyń z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej ugotować w ½ l
mleka. Wystudzić pod przykryciem.
Żółtka ubić z
cukrem,
masło rozpuścić.Przygotować zaczyn:
mleko podgrzać i rozpuścić w nim
drożdże i
cukier.Obie
mąki przesiać przez sito, dodać
budyń,
żółtka,
masło,
wódkę i zaczyn. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło.Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na stolicy żeby wyrosły. UWAGA pączki mogą nawet podwoić swoją objętość. Ciasto jest dość klejące więc można nabierać porcje ciasta łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, a ręce albo oprószyć
mąką albo zwilżyć zimną
wodą.Rozgrzać
olej lub
smalec. Smażyć pączki po obu stronach tak by były brązowe. Długość smażenia zależy od wielkości pączków.Jak pączki wystygną można je nadziać
marmoladą lub
dżemem i poruszyć
cukrem pudrem.

