Wykonanie
Ta szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i
jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom....Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę.Składniki:50 dag
mąki razowej25 dag
margaryny2
jajka1 kg szarej renety lub antonówek10dag
rodzynek2 łyżki
miodu1 łyżka
oleju1 szkl.
płatków owsianychcynamonWykonanie:Z
mąki,
margaryny i
jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z
rodzynkami i
cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z
płatków owsianych zmieszanych z
miodem i
olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni.