ßßß Cookit - przepis na Szarlotka owsiano - razowa

Szarlotka owsiano - razowa

nazwa

Wykonanie

Ta szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom....
Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę.
Składniki:
50 dag mąki razowej
25 dag margaryny
2 jajka
1 kg szarej renety lub antonówek
10dag rodzynek
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 szkl. płatków owsianych
cynamon
Wykonanie:
Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/02/szarlotka-owsiano-razowa.html